Karácsonyi exluziv nagy safari

0. nap - december 19.-e

Azok a vendégek akik 19.-én érkeznek meg Kenyába, az éjszakát a Sarova Stanley Hotelben töltik, és ha kedvük és idejük engedi akkor a világ 50 leghiresebb éttermei egyikében - a Carnevore-ben - vacsorázhatnak.

 

1. nap –  december 20.-a: Nairobi – Kenya-hegy

Megérkezés a Jomo Kenyatta Nemzetközi Repülőtérre, találkozás a túravezetőnkkel, majd pedig indulás a Kenya-hegyre. A Kenya-hegy Afrika második legmagasabb hegye, mely 5199 méter  magas. A hegy masszív mérete, ragyogása és eróziós, hófödte hegycsúcsai jelzik a Kenya-hegy dominanciáját, és azt, hogy még a helyi éghajlatra is milyen nagy hatással van. Ez a Kikuyu emberek hazája is, akik Kenya 42 ismert törzsének legnagyobbikába tartoznak.

A Kikuyuk úgy vélik, hogy istenük, „Ngai” a Kenya-hegyen él, ezért otthonaikat úgy építik, hogy az ajtók a hegy felé nyíljanak, köszöntve ezzel istenüket. Időben érkezünk meg ahhoz, hogy elfogyasszunk egy isteni ebédet, majd pedig bejelentkezzünk a Serena Mountain Lodge-ba. Az ebédet követően ellátogathatunk a Mau Mau barlangokhoz (ahol a kenyai szabadságharcosok rejtőztek a brit csapatok elől a függetlenségért folytatott háborúk során), vagy a hosszú útazást utáni pihenést is váalaszthatják az minden kényelmet kináló szálláson. Vacsora és szállás a Serena Mountain Lodge-ban.

    

2. nap – december 21.-e: Kenya-hegy - Samburu

Reggeli után az Egyenlítőn átkelve (rövid időre megállunk fotózni) a Samburu Vadrezervátumban kezdjük a szafarizást. Meglátogatunk Lilly ír sörözőt Nanyukiban, hogy elfogyaszthassunk egyhideg italt a föld mind a két féltekén.
A Kenya északi részén fekvő Samburu Vadrezervátum egyike az 56 védett területnek.

Gróf Teleki Sámuel és útitársa Ludwig Von Hölnel ellátogatott ide az 1860-as évek elején, és „vadaktól nyüzsgő”-ként jellemezte a vidéket, utalva ezzel főleg a bivaly és orrszarvú hordákra. A Nagy-hasadékvölgy megáradt pusztái és az Ewaso Nyiro vízelvezető rendszer ártere a tengerszint felett 849 méterrel helyezkedik el, és 390 km2-t fed le. Az észak-kenyai változékony, félsivatagos vidéken utazva ritkán fellelhető, különleges állatokkal is találkozhatunk, így láthatunk grévi zebrát, recés zsiráfot, besia oryxot, nagy és kis kudut, gerenukot, (kéklábú) szomáli struccot, résteknőst és még 450 ismert madárfajt és vízi állatot, melynek az Ewaso Nyiro folyó ad otthont. Éppen időben érkezünk ebédre a Sarova Shaba Game Lodge-ba, melyet délutáni vadles követ, ahol a Samburu sztárjai után kutatunk. A szárazföld és az erdős folyópart bővelkedik a vadakban, hiszen minden állat ide jár inni főként alkonyatkor és kora reggel. Délután vadlest tartunk a parkban.
Vacsora és szállás a Sarova Shaba Lodge-ban.

 

A samburuk

A samburuk Kenya északi részén élnek és legeltetéssel foglalkoznak. 5-6 hetente tovább kell állniuk, hogy az állatoknak legyen mit enniük. Független és egyenlőségre törekvő emberekek, akik sokkal inkább hagyományos módon élnek, mint a maszájok. A társadalmuk olyan sokáig függött az állattartástól és a háborúktól, hogy nehezükre esik letelepedett életmódra váltani.Hasonlóan más afrikai, így kenyai népcsoportokhoz, a földrajzilag pontosan meghatározható származást a szamburuknál sem ismerhetjük. Ők alkotják Kenya egyik népcsoportját a körülbelül negyvenkettőből. A mai napig is vitatott, hogy a szamburuk a nilo-hamita népek közé tartoznak-e, akik a későbbi keresztházasságok következtében kusita vonásokat szereztek, vagy eredendően kusita származásúak, akik a vándorlások során felvettek egy nílusi nyelvet. Sokan hívják őket északi maszaiknak, amely elnevezésüket a szokásaiknak, viseletüknek és anyanyelvüknek köszönhetik. A szamburu nyelv, a lokop, a nyelvek „maa” családjába tartozik. Nílusi mivolta miatt szerkezetében és szókincsének háromnegyedében megegyezik a nyelvcsaládjába tartozó maszai nyelvvel. Kiejtésükben észlelhetünk némi különbséget, a szamburu nyelv gyorsabb, és a magánhangzókat kevésbé ejtik. Éppen ezért egy szamburu könnyebben megérti maszai társát, mint fordítva. Földrajzilag a két népcsoport jelenleg távol él egymástól; a szamburuk Kenya középső, illetve északi területein alkotnak településeket, a maszaik jelenlegi élőhelye Dél-Kenya, Észak-Tanzánia. Egyes feltételezések szerint mindkét népcsoport a mai Szudán területéről vándorolt dél felé, de elágaztak egymástól. A maszai ember a Nagy Hasadékvölgy lakója, amely völgy egész Kelet-Afrikát kettészeli, tehát egykoron a maszai ember is a szamburuk mai élőhelyén lakott, onnan vonult délebbre.A szamburuk mai szomszédai a kusita származású rendillék, a boránák, a gabbrák, a szomálik, továbbá a nilo-hamita származású turkanák. A szamburuk generációk óta keverednek a főleg muzulmán vallású rendillékkel, akiktől megannyi kulturális és vallási szokást is átvettek. Továbbá a turkanákkal szorosan egymás mellett, a Turkana-tó szigetén élő, egyedi szokásokkal bíró, bantu származású el molo etnikum is felvette a szamburu nyelvet némi kiejtési különbséggel, miután az a nagyobb földrajzi távolság ellenére elfedte az el molók eredeti anyanyelvét, a rielét.

3. nap – december 22.-e: Samburu Vadrezervátum

Ébredés után egy exkluzív és különleges reggeli fogad minket a folyó mellett, melyet egy egész napos vadles, és egy piknik ebéd követ. Ezután ellátogatunk a 104 négyzetkilométeres  Samburu Vadrezervátumba.

Az Ololokwe Table hegy háttérfüggönye kiséri a mai vadlesünket. Samburuban biztosan látunk majd elefántot, varacskos disznót, oroszlánt és bivalyt is melyek Kenya legtöbb parkjában fellelhetők, azonban találhatunk itt olyan állatokat is, melyek máshol nem élnek. Ilyen például a grévi zebra is, melynek keskenyebbek és sűrűbbek a csíkjaik, mint a közönséges (Burchell's ~ alföldi) zebrának. Samburu továbbá otthont ad a kenyai zsiráf fajok harmadának - a recés zsiráfoknak, illetve itt a legvalószínűbb, hogy kéklábú szomáli struccba, hosszúnyakú gerenuk gazellába vagy egyenes szarvú beisa oryx antilopba botlunk. Lent a folyónál remélhetőleg láthatunk pár krokodilt, vízilovat, és gyönyörű madarakat. Az ide látogatók találkozhatnak vörös lepelbe öltözött Samburu törzsi tagokkal is, akik marháikat itatni terelik a folyóhoz. A Samburun élő népcsoportok, mint ahogy a maszájok is, az állattartásból élnek, mely hagyományos módja az életben maradásnak. A beavatás után a fiúk Moranná válnak, akiknek a kötelessége megvédeni nem csak a népet, de az állatállományt is a ragadozóktól.

Reggeli, ebéd és vacsora a Sarova Shaba game Lodge-ban. (Exkluzív barbeque reggeli a folyónál).

 

4. nap –december 23.-a: Samburu - Nakuru-tó

A déli Samburuból visszatérünk az Egyenlítőhöz és a Kenya-hegy lejtőihez, leereszkedünk a Nyandarua-szakadékhoz a Nagy hasadékvölgybe, és ellátogatunk a Thomson-vízeséshez. A völgy tele van vulkánokkal és található it hét tó is, melyek mérete gyakran változik az egyes évek monszunjainak minőségétől függően. Néha egészen ki is apadnak. Ebédidőben érkezünk meg a Sentrim Elementaita Campbe, majd a délután folyamán szafarira indulunk a Nakuru-tavi Nemzeti Parkba, melyet gyakran jellemeznek a világ legnagyobb madártani látványosságaként. A tó híres a több, mint egy millió példányból álló nagy és kis flamingóseregeiről. Ez a rengeteg madár a vízben található alkáli só miatt felszaporodott kék-zöld alga és kovamoszatoknak köszönhető, mely a flamingók legfontosabb tápláléka. Emellett láthatunk nagy vadakat is, mint például zebrákat, elefántokat, gazellákat, és természetesen orrszarvúkat is. Ezek a fokozottan veszélyeztetett állatfajok a második legnagyobb szárazföldi állatok közé tartoznak. A Nakuru-tavi Nemzeti Park volt Kenya első orrszarvú menedékének választott helye. A mindössze néhány helyek egyike is ez a park, ahol fellelhető a Rothschild-zsiráf.

A medence mellett felszolgált vacsorát követően az éjszakát a Sentrim Elementaita Lodge-ban töltjük.

 

Kenyai útikalauz: a Nakuru tó

Nakuru tó vitathatatlanul a legismertebb Rift-Valley tavai között , és az egyik legkedveltebb afrikai parkok egyike. Lúgos vízében és az azt övező területen időnként több mint másfél millió flamingó is mutathatja magát. Amerikai ornitológus Roger Tory Peterson, aki úttörő szerepet játszott a modern környezetvédelemben, úgy határozta meg a területet, mint "a legnagyobb madár látványosság  a földön", A Nakuru tó partján elterülő nemzeti park mint egy 370 fajta madár paradicsoma.

Sajnos, a dolgok kedvezőtlen fordulatot vettek, ahhoz képest mint amikor azt  Peterson ezt a megállapítást tette, mivel az emberi jelenléte nagyon érezhető a tó ökoszisztémájában és a hatalmas példány számú madarak száma lassan, de biztosan csökken, vagy más, érintetlen  tavakat keresnek fel. A parkot 1961-ben nevezték ki madár rezervátumnak. A World Wildlife Fund támogatását bírva, a kenyai kormány elindított egy programot, és megvásárolja a szomszédos területeket, hogy  kiszélesítése a védett területre. 1964-re alakult ki a tó mai határai amelynek területe 200 km2. De a veszély nem múlt el a tó felett mivel iparilag is fejlett Nakuru város, mindössze 4 km-re található a parktól. Nakuru a negyedik legnagyobb város az országban, és központja a Rift-völgynek. A park az egyik leglátogatottabb egyike kenyai és a külföldiek turisták körében, melynek létszáma 2007-ben tetőzött a 346800 fővel. Ez az oka annak hogy a park erősen zsúfolt, és nem minden esetben kelti  igazi vad afrikai safari érzését.

A 1994-1995-ben hatalmas flamingó halálesetek víz mérgezése okozta  nehézfémek és a méreganyagok kombinációja továbbá  éghajlati és az emberi tényezők, amelyek következményeképpen elszaporodtak ciano baktériumok és mérgező kék-zöld algák. Ennek eredményeként az indult egy program, melynek célja feldolgozni város által termelt hulladékot , a vízek és azok szennyezésének ellenőrzése és védelme, a tó és medencéje környékén. Beavatkozásra sürgette a hatóságokat a nővekvő lakosság száma és az orvvadászat az orrszarvúk ellen, és ezért került megépítésre a 74 km drótkerítés a park körül. Ez az egyik menedék hely az orszarvúk számára Kenyában, és ez az a hely, ahol a látogató könnyen megtalálja a ritka keskenyszájú orrszarvú  is amely itt található a legnagyobb számban az országban. A partot mocsarak övezik, a legszárazabb évszak eltűnik belőle a víz akkor válnak láthatóvá, a hatalmas fehér só hegek. A folyóparti erdő nyit dél felé a bokor és akác fák váltják egymást a szavanna legelőin. A keleti és a nyugati partok gerince rálátni enged a csodálatos tóra..  A parkban kialakítottak több piknikezésre alkalmas területet és néhány rejtőzködő madár lest is.

5. nap – december 24.-e: Nakuru-tó - Masai Mara

Reggeli Lake Nakuru-n a Lodge-ban, majd indulás délre, a Nagy-Hasadékvölgyben fekvő Masai Marára. Érkezés a kora délutáni órákban Fairmont Mara Safari Club-an ahol  ünnepi hangulatban tőltjuk a délutánt. Akinek kedve úgy hozza kiszafarizhat a parkba egy pár órás kirándulásra. Este ünnepi karácsonyi vacsora vár minket.

 

6. nap – december 25.-e: Masai Mara Nemzeti Park

Élvezzük a korai szafarit és a fenséges reggelit a fényűző Mara folyó partján a vízilovak látványában gyönyörködve, majd folytassuk utunkat a szafari autókkal, és fogyasszuk el a piknik ebédünket az úton. A Szerengeti-Mara hatalmas, nyílt, füves vidékei több, mint 3 millió nagy emlősnek ad otthont, beleértve 1.4 millió antilopot, melyek hatalmas csordákba verődve vonulnak át a Szerengeti déli részéről északra, majd vissza minden évben. Velük tartanak más növényevők is, mint például gazellák és zebrák, akik ugyancsak a legjobb füves területeket keresik. Útjuk során a ragadozóknak, így oroszlánoknak, leopárdoknak és gepárdoknak biztosítanak könnyű prédát. Itt magunk is első kézből figyelhetjük meg a bonyolult köteléket, mely összefűzi a különböző állatfajokat. Minden egyes állatnak megvan a saját helye. Tanulmányozhatjuk a természet legszövevényesebb és gyakran legkegyetlenebb valóját, ahol minden állat egyedül küzd az életben maradásért. Masai Marán nagy eséllyel láthatjuk az összes síkvidéken élő állatot, oroszlánokat, leopárdokat, bivalyokat, elefántokat, orrszarvúakat és hiénákat. Vacsora és szállás a Fairmont Mara Safari Club-ban.

 

7. nap – december 26.-a: Masai Mara

Reggeli után folytatjuk az utunkat egy újabb vadlesre, majd ebéd után lehetőségünk nyílik ismét az állatok nyomába eredni, vagy extra költségért ellátogatni egy közeli maszáj faluba, hogy tanulmányozzuk a nomád életmódot. Mindkét tevékenységet követően este a táborban találkozunk, és a vacsora után nyugovóra térünk. Tegye még emlékezetesebbé vacsoráját a mindössze egy órán át nyitva tartó Aitong hills bár hideg és meleg kanapéin.
Vacsora és szállás a Fairmont Mara Safari Club-ban.

8. nap – december 27.-e: Masai Mara - Naivasha-tó

Egy újabb kora reggeli vadles után Marára indulunk, majd a reggelit követően a Naivasha-tó felé vesszük az irányt, ahova kora délután érkezünk meg ebédre. Ezután lehetőségünk nyílik egy hajókirándulásra, melynek során ellátogatunk a félhold szigetre. Vacsora és szállás a Sopa Lodge-ban.

   

9. nap – december 28.-a: Naivasha-tó - Nairobi

A későn elfogyasztott reggeli után kijelentkezünk a hotelből, majd elindulunk Nairobiba, ahol egy városi körútra megyünk. Ennek keretein belül ellátogatunk a Kazuri ékszermanufakturába, a Karen Blixen Nemzeti Múzeumba, és végül közösen megvacsorázunk  a világ 50 híres éttermei közül az egyikbe a Carnivere-ban.

Ezt követően másnap folytathatjuk az utunkat  az Indiai-óceánhoz, Dianira, vagy a késő esti géppel  repülünk vissza Európába. A Diani Beach-re vezető fuvar szafari autóval ingyenes.

Szafari vége

Legfrissebb ajánlataink

Fel