Hasznos információk utazás előtt

Kenyai kisokos

Nyitólap » Hasznos információk utazás előtt

VÍZUM

2024 januárjától a kenyai kormány vízumátállást hajtott végre az ecitizen.go.ke-ről az etakenya.go.ke-re. Következésképpen minden ügyfélnek, aki Kenyába szeretne ellátogatni, be kell nyújtania elektronikus utazási engedély (ETA) kérelmét online a https://www.etakenya.go.ke/en oldalon.
Ha az igénylés a Jambo Rafiki nyújtja be kérelemhez az alábbiakra adatokra lesz szükségünk:
• útlevél információs oldaláról másolat
• az útlevél külső borító lapjáról másolat
• repülőjegy
• igazolvány stilusú fényképre mely telefonnal, fehér fal előtt is elkészíthető (a pdf formátumot a rendszer nem tudja kezelni)
• a szülők neve (anya és apa is)
• lakcím
• foglalkozás
• telefonszám
• e-mail cím
A fenti információkat a travel@jamborafikitravel.com e-mail címre kérjük küldeni.

 

VÉDŐOLTÁSOK

Kenyai utazáshoz jelenleg nem szükséges védőoltás. Hosszabb tartózkodás esetén nem árt ha rendelkezünk hepatitis elleni védőoltással. Tanzániába vagy más kelet-afrikai országba utazáshoz Sárgaláz elleni védőoltás és oltási könyv szükséges. Malária-ellenes tabletták szedését a helyi orvosok nem javasolják, mert kevéssé hatásosak és károsítják a májat. A december-március közötti főszezonban az óceánparti területeken gyakorlatilag nincs szúnyog, safarira azonban érdemes szúnyogriasztó krémet vagy spray-t hozni.

 

BIZTOSÍTÁS

Kenyában valamennyi turisztikai szolgáltató rendelkezik kötelező felelősségbiztosítással. Ettől függetlenül mindenképpen  javasoljuk utazási és poggyászbiztosítás megkötését. A bankkártyák többségéhez automatikusan jár valamilyen utazási biztosítás, ennek tartalmáról a kibocsátó bank tud felvilágosítást adni.

 

RUHÁZAT

Az óceánparton egész évben trópusi meleg van, könnyű nyári ruházat mellé érdemes kalapot vagy sapkát hozni az erős napsütés miatt. A nyilvános meztelenség semmilyen formája sem elfogadott Kenyában, nudista strandok nincsenek. Az érzékeny bőrűeknek erős fényvédő faktorú napolajat vagy naptejet javaslunk használni. Safarihoz kényelmes sportcipőt, rövid- és hosszú nadrágot, hosszú ujjú felsőt érdemes magunkkal hozni, mert a fennsíkokon esténként hűvös lehet az időjárás. A szállodai éttermek többségében a férfiaknak a gyarmati időkből származó angol etikett szabályai szerint vacsoránál hosszú nadrágot kell viselniük.

 

PÉNZVÁLTÁS

A hivatalos fizetőeszköz a Kenyai Shilling, mely 2.50-2.70 árfolyamsávban mozog a forinthoz képest. Vásárláshoz illetve szolgáltatások igénybevételéhez érdemes pénzt váltani, 2001 utáni dollárt és eurót elfogadnak. Szállodákban és a legtöbb szolgáltatónál, nagyobb üzletekben elfogadják a bankkártyákat, de általában jobban örülnek a készpénznek.

 

VÁSÁRLÁS

Kenyában nagyon sok az utcai és alkalmi árus, ahol az országra jellemző ajándéktárgyakat ékszereket, gyümölcsöket, stb. lehet vásárolni. Az alku kötelező, általában az ajánlott ár feléért is hozzá lehet jutni a portékához. Az alku itt természetes, az eladó nem fog megsértődni akkor sem, ha túl alacsony árat akarunk elérni. A városokban és az óceánparti frekventált helyeken európai színvonalú szupermaketekben lehet vásárolni, ahol a parmezán sajttól a betonkeverőig minden kapható. Lehetőleg semmilyen szolgáltatásra vagy árura ne adjunk előleget. Ha ez mégis szükséges, kérjünk valamilyen bizonylatot.

 

BORRAVALÓ

Kenyában nem várják el a borravalót, azonban ha a számla értékének kb. 5% körüli összegével megtoldjuk a fizetést, széles mosolyt és legközelebb még előzékenyebb kiszolgálást kapunk. Ha nagyobb címlettel fizetünk, a visszajárót automatikusan visszahozzák, a borravalót ebből célszerű adni. A szállodai személyzetnek extra kérés esetén sem szokás 50-100 shillingnél több hálapénzt adni, ennek is nagyon örülnek. Kenyában az átlagfizetés 10 ezer shilling, ami kb. 26 ezer forint havonta, ehez mérten kalkuláljunk.

 

NYELV

Kenya hivatalos nyelve a swahili és az angol, a szállodákban általában a német és francia nyelvet is megértik. A swahili nyelv szép és dallamos, érdemes pár kifejezést megtanulni, amit a kenyaiak széles mosollyal hálálnak meg.

 

MOBILTELEFON ÉS INTERNET

Kenyában az európai hálózatokkal kompatibilis, kiváló minőségű 3G szolgáltatás szinte mindenhol elérhető. Valamennyi magyar szolgáltató sim-kártyája működik Kenyában. Mivel a magyar szolgáltatók roaming díjai igen magasak (~450 Ft / perc), ezért célszerű helyi prepaid SIM kártyát vásárolni, mellyel olcsón lehet internetezni és 100 forint körüli percdíjjal Európába telefonálni. A Jambo Rafiki vendégei számára igény esetén internetezésre is alkalmas, feltöltött SIM kártyát biztosítunk érkezéskor, melyhez szolgáltató-független mobiltelefon szükéges. A szállodák többségében van valamilyen internet-hozzáférési lehetőség.

 

KONNEKTOR

Kenyában az angol szabványoknak megfelelő, 240 voltos elektromos fali csatlakozókat használnak. Mobiltelefonok, notebookok és más elektromos eszközökhöz érdemes megfelelő átalakítót hozni.

 

BIZTONSÁG

Kenya jellemzően békés ország, a helyiek nagyon barátságosak és segítőkészek a turistákkal. Bátran ki lehet jönni a szállodából, megismerni a helyi életet. Fontos, hogy sötétedés után, elhagyatott helyeken kísérő nélkül ne tartózkodjunk, illetve indulás előtt tájékozódjunk a tervezett útvonal biztonságáról. Feltűnő arany ékszereket az utcán ne hordjunk, értékesebb mobiltelefonokat érdemes zsebben vagy táskában tartani. A szállodák többségében a szobákban mini-széf található.

 

FÜRDÉS AZ ÓCEÁNBAN

A kellemesen meleg és kristálytiszta óceánban nagy élmény a fürdőzés, azonban pár dologra érdemes odafigyelni. Medúzák errefelé nincsenek, de a zátonyos részeken előfordulnak tengeri sünök, amik rálépéskor fájdalmas és nehezen gyógyuló sebet okozhatnak. Apálykor a zátonyok gyalogosan is járhatók, melyhez feltétlenül vigyünk magunkkal erős talpú papucsot vagy műanyag szandált. A szállodákban kifüggesztik az apály-dagály előrejelzéseket, ezek alapján tervezhetünk felfedező utakat.

 

ORVOSI ELLÁTÁS

A turisták által gyakran látogatott helyek környékén számos magánklinika található, ahol szükség esetén nyugat-európai színvonalú orvosi ellátást lehet igénybevenni. A klinikák számláit a hazai utasbiztosítók általában elfogadják.

 

KÖZLEKEDÉS

Kenyában a legelterjedtebb utazási forma a Matatu, vagyis iránytaxi. A forgalmas utakon percenként járnak, automatikusan felveszik az út szélén várakozó utasokat, le és felszállni bárhol lehet. Rövidebb távolságokon a reális viteldíj 20-40 shilling fejenként, melyet célszerű aprópénzzel fizetni. A parton és a városokban elterjedt az ázsiából ismerős tuk-tuk (~200 shilling), taxival (~400 shilling) is lehet utazni, az ajánlott viteldíjból kötelező alkudni. A magas vámok és a rossz utak miatt az autóbérlés nagyon drága, a balodali közlekedés és az igen agresszív vezetési stílus sem könnyíti meg az autósok dolgát.

 

IDŐJÁRÁS

Kenya az egyenlítő mentén a trópusi éghajlati övezetben fekszik. Az óceán partján egész évben kellemes, napos nyári idő van, nappal 26-33, hajnalban 22-25 fokos hőmérséklettel és magas páratartalommal. A part közelében szinte mindig fúj a szél, ami még kellemesebbé teszi a 28 fok körüli átlaghőmérsékletet.

Kenya jelentős része 1000-2000 méter magas fennsík, ahol kellemes 21-25 fok van nappal és 11-17 fok hajnalban. Az óceánparttól távolabb és alacsonyabban fekvő, félsivatagos területeken 38 fok körüli hőség és hideg éjszakák jellemzőek, a magasabb hegyekben fagypont alatti hőmérséklet is előfordul.

Az április-június közötti tíz hetes és a november-decemberi öt hetes esős évszakokban felhősebb az idő és gyakran esik az eső.

Ismerje meg Kenyát!

Segíthetünk?

Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére!

11 + 14 =

Kövessen minket!

Kenyai Magyarok a Facebookon!

Címünk

Diani Beach Road, Diani Beach
Kenya 80401-5572
Kenya

Hívjon minket!

+254 717 555 166
(Viber, WhatsApp is egyben)

+36 21 252 5065

•  •  •  •  •

Küldjön üzenetet

info@jamborafikitravel.com
Kapcsolatfelvétel