JAMBO RAFIKI! – WELCOME HERE, MY FRIEND!

Kenya is maybe one of the most exciting places in world. Travellers return home with unforgettable memories and wish to come back again soon. We are some Hungarian people, living in this wonderful place, who have decided to help those of you who would like to get to know this unique and exotic world. For this, we established a Kenyan Travel Agency, the so-called Jambo Rafiki Travel Services.

Itineraries

Csomagajánlataink összeállítása során nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy mindenki számára tartalmas, felejthetetlen időtöltést biztosítsunk. Az óceánparti szállodában eltöltött minőségi pihenés mellett aktív programokkal, szafarival várjuk Önöket!

 

Kenia in pictures

Kenia is a real paradise for photographers. You do not have to be a pro to make breath-taking pictures of nature and animals.

Safari

The Safari – which means travel in Swahili – usually means a ramble with an open-roofed bus or jeep on the immerse savannahs among wild animals. 

News

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
3 days ago
Kenyai magyarok

Sokszor a kis dolgok okozzák a legnagyobb örömöt az életünkben. Ilyen lehet egy ölelés, ha épp nagy szükségünk van rá, egy kiadós baráti beszélgetés, amibe egészen belefeledkezünk, egy finom vacsora otthon, vagy akár egy pohár hideg víz, amivel a szomjunkat olthatjuk. Ha tudatosan keressük ezeket az apró örömöket, akkor könnyebben rájuk is találunk majd, és jobban fogjuk értékelni őket.

Mungi Ngomane
... See MoreSee Less

5 days ago
Kenyai magyarok

Kenyai útikalauz : A DAVID SHELDRICK WILDLIFE TRUST, ahol a szív megszakad.

Elárvult kiselefántok sétálnak megható barátságban orrszarvú bébikkel, majd hihetetlenül örömteli rohanásba kezd mindegyik -amennyire megy így sebesülten-, hiszen óriás cumisüvegek hada várja őket az etetésnél. Utána már csak a cuppogás hallatszik és a végtelen, szeretetteljes megnyugvás csendje - a David Sheldrick vadrezervátumra nincs olyan ember, aki ne lenne kíváncsi. Betekintettünk e csodálatos, önfeláldozó emberekkel teli park mindennapjaiba.

A David Sheldrick Wildlife Trust megható küldetésére egy angol ismeretterjesztő sorozatban lettünk figyelmesek, ahol az elárvult elefántbébiket gondozóik minden este egy kis házban betakargatják és a korábban megélt lelki sérülésektől éjszaka felriadó kisállatokkal együtt alszanak gondozóik, hogy érezzék a hiányzó anyai szeretet pótlását. Kíváncsiak lettünk e park mindennapjaira, hogy megismerhessük a park, az elárvult fiatal állatok és a gondozók szoros közelségben töltött mindennapjait.
77’-ben egy csoda született
A parkot még 1977-ben alapította David Leslie William Sheldrick Kenyában, a Tsavo Keleti Nemzeti Parkban. Olyan vadvédelmi menedzsmentet és rendszert dolgozott ki, amely máig a Tsavo Park és egész Kenya állatvédelmi etikai irányvonalait meghatározza, ezért nem véletlen, hogy Sheldrick és a Tsavo Nemzeti Park neve mára elválaszthatatlan fogalommá vált. A 12.983 négyzetkilométeren elterülő Tsavo Nemzeti Park az ország legnagyobb elefánt-menedékhelyévé nőtte ki magát, így Sheldrick törekvései nyomán, egyedülálló módon a legnagyobb elefántpopuláció és globális szinten az egyik legnagyobb faji biodiverzitás védelmét szolgálja. A park fenntartható és ökológiailag életképes még emberi beavatkozás nélkül is és ilyenformán alkalmas arra, hogy az emberek személyes közelségből tanulmányozzák a természet körforgását.
Maga a biodiverzitás csodája
A parknak kezdetektől fogva célkitűzése volt a kihalás szélén álló Fekete Orrszarvú fajának fokozott védelme. Speciális stratégiát dolgoztak ki a „kézzel nevelés” terén abból a célból, hogy a hozzájuk került, orvvadászat miatt elárvult kis orrszarvú bébiket sikeresen rehabilitálják a vadon élő orrszarvú közösségbe. Ma már egyedülálló gyakorlati tapasztalattal és tudással rendelkeznek e faj fenntartását illetően.
Sheldrick felesége, Daphne Sheldrick törekvéseinek köszönhető, hogy a Tsavo területe mára az elárvult elefántbébik menedékhelye is lehetett. Az első elefántbébit Sámsont 1954-ben fogadta be Daphne, ettől kezdve elkötelezetten dolgozott azért, hogy egyetlen elefántbébi se jusson a levadászott elefántszülők sorsára. Mivel az elefántbébik abszolút tejfüggőek és a nagymennyiségű napi tejet rendkívül nagy nehézségekkel lehet biztosítani számukra, ezért Daphne felismerte annak a szükségességét, hogy megfelelő zsír-, és tápanyagtartalmú, bekevert, speciális tejkeveréket kell kikísérletezni számukra. Kezdetekben ez még nagy nehézségeket okozott, ám mára olyan speciális tápszert sikerült kialakítaniuk, amellyel eddig 82 afrikai elefántbébit sikerült megmenteniük – többeket egészen 1 napos koruktól indulva. Több mint 40 felcseperedett elefántot tudtak vadon élő elefántcsaládokhoz kihelyezni 2012-ig.
A hála pedig nem marad el: mivel az elefántbébik a gondozókat úgy kezelik, mintha a szüleik, anyjuk lennének, ezért gyakran előfordul, hogy a már kiengedett és rehabilitált felnőtté vált elefántok visszatérnek egy-egy látogatás erejéig frissen született csemetéjükkel, hogy bemutassák az új jövevényt a Sheldrick gondozóinak, azaz anyjuknak hitt gondozóiknak, majd visszatérnek a vadonba.
A rehabilitáció azonban sajnos nem mindig jár sikerrel: az 1-2 napos bébik, illetve a néhány hetes kis elefántok és orrszarvúk elsősorban a lelki megrázkódtatást viselik nehezen. Sok befogadott jövevény nem éli túl azt, hogy anyját szeme láttára ölték meg és jónéhány esetről tudni, mikor szemük láttára dolgozták fel az anyaállat húsát is a környező falvakban lakók, mivel az orvvadászoknak ’csupán’ az agyarra van szüksége, a környező lakosság viszi a húst. A kiselefántoknak ez igen gyakran feldolgozhatatlan lelki törést okoz. Az étvágytalanság, a nagyfokú bizalmatlanság, a depresszió olyan mértékű is lehet, hogy minden igyekezetük ellenére meghalnak a befogadott elefánt-, és orrszarvúbébik.
Szélmalomharc mindhalálig
A Sheldrick Park az évtizedek alatt megsokszorozódott vadász-turizmus miatt évről-évre több elefánt-, és orrszarvúbébi befogadására kényszerül, ezért mára egy egész csapat gondozó ápolja és védelmezi az árvákat. A park gondozóinak odaadása mérhetetlen: gyakran fogadnak be elárvult antilop-, bivaly-, zebrabébiket, de akadt a rehabilitált csemeték között számos madárfajta, sakál, mongúz, cibetmacska és mókus is. Legtöbb esetben a vadászok ténykedésének köszönhetően árvultak el, vagy sebesültek meg. Ez utóbbi kapcsán megtudtuk, hogy mivel a legtöbb állatot kihelyezett állandó vadászhurokkal és csapdákkal ejtik el és ezt követi a puskával végzett vadászatok gyakorisága, ezért állandó feladat a park dolgozói és önkéntesei számára, hogy a parkban és a környező területeken járőrözzenek és felszámolják a bokrok közé alig láthatóan kihelyezett éles fémhuzalokból összetákolt csapdákat. Az az állat, amely egy hurokban fennakad, a napokig való szenvedés mellett olyan sérüléseket szenved a kiszabadulásra tett erőfeszítései során, amely még időben történő kiszabadítása esetén is halálos lehet. A Tsavo csapata ezért összefogva az Amboseli, Shimba és Chyulu Hills, a Lake Naivasha, Elementita és Lake Nakuru Nemzeti Parkokkal, valamint a Masai Mara Nemzeti Rezervátummal két teljesen felszerelt mobil állatorvosi klinikát is működtet, amellyel a szabad területeken megsérült, lebetegedett állatoknak azonnali beavatkozást tudnak nyújtani.
Az embertelenségnek azonban nincs határa: gyakran előfordul, hogy az orvvadászok szemet vetnek még az oltalom alatt álló állatokra is. Még a 62 kilométeres elektromos kerítés ellenére is gyakori, hogy az elszegényedett környező lakosok és orvvadászok célpontokat látnak a rezervátum gondozása alatt álló, vagy a rezervátum közelében élő sérült állatokban és legtöbbször hiába minden járőrözés, előfordul, hogy a rezervátum egy távolabbi szegletében egy-egy gondozott állatnak a meggyalázott tetemére bukkannak rá egy cserjésben. Hosszú küzdelem után ennyi egy élet ára: az orvvadászok által levágott szarv a még élő állatról és az otthagyott kiszenvedett állat teteme szétvagdosva, hogy legyen hús valamelyik környező faluban élő családnak. Talán ilyenkor mondhatja az ember: nincs igazság a Földön.
... See MoreSee Less

Comment on Facebook

Jártunk ott, de visszamennék 🙂

Vissza kell mennem, mert ez kimaradt

Csodalatos

2 weeks ago
Kenyai magyarok

Passable vége az esősévszaknak. 32 fok felhőtlen égbolt …

A Jambo Rafiki Sailing & Travel Ltd. a Kenyai Magyarok utazási irodája. Óceánparti szállodák, safari programok, magyar, angol, és német nyelvű idegenvezetés Kenyában, és Tanzániában.

Jambo Rafiki Sailing & Travel Ltd. is the travel agency of Hungarian people living in Kenya offering ocean costal hotels, beautiful African safaris, perfect Hungarian, English, guiding to Kenya and Tanzania.

www.jamborafikitravel.com
... See MoreSee Less

Comment on Facebook

Addig nem halhatok meg, amíg Kenyába el nem jutok. Elza sírját látnom kell.Bakancs listás.Ez pedig csodálatos!

Felejthetetlen nyaralásunk volt itt !

Tanzániában voltam csodálatos volt, nagyon szeretnék még Kenyába is eljutni.

Ukunda

View more comments

2 weeks ago
Kenyai magyarok

NAIROBI,

Az autósok május óta használják s mára már meg is kedvelték a várva várt gyorsforgalmi fizetős utat, amely átvág a városon az elit Westlands-től a Jomo Kenyatta nemzetközi repülőtérig.
Állítólag a múlt hónapban már 11000 jármű vette igénybe a világszínvonalon megépült autópályát, ami kicsivel több mint 27 km hosszú és 650 millió dollárt a került.

www.jamborafikitravel.com
... See MoreSee Less

Comment on Facebook

Egy pàr ève benne volt a hírekben, hogy magyar segítsèggel villamos fog èpülni Nairobiban. Aztàn ez valahogy elfelejtôdött (pedig anno mèg a magyar konzulàtust is megkèrdeztem, hogy ez tènyleg igaz e, ès ôk megerôsítettèk, hogy igen!) Azèrt ez a gyorsforgalmi is sokat fog segíteni azon a borzalmas kàoszon, ami abban a vàrosban van napi szinten van.

Ideje volt.... És nincs rajta 300 méterenként fekvő rendőr??? 🙂 🙂 🙂

Talán egyszer Pesten is lesz!

Filemon Ferencné

További bejegyzések

Címünk

Diani Beach Road, Diani Beach
Kenya 80401-5572
Kenya

Hívjon minket!

+254 717 555 166
(Viber, WhatsApp is egyben)

+36 21 252 5065

Küldjön üzenetet

info@jamborafikitravel.com
Kapcsolatfelvétel